skip to Main Content

In sommige gevallen is desktop taxatie toegestaan

Vanaf 1 juli is het voor NHG-hypotheken weer mogelijk om de woning te laten taxeren door een taxateur op afstand. Maar het geldt niet voor alle gevallen. Lees hier wanneer je een desktop taxatie kunt laten uitvoeren, en wanneer je een taxateur moet inschakelen.

 

Desktop taxatie weer (deels) toegestaan

Eerder werd bekend gemaakt dat computertaxaties geweerd werden, volgens Europese richtlijnen. Hypotheek oversluitingen mochten niet meer met een desktop taxatie, en taxaties moesten uitgebreider. De uitbreiding zat hem vooral in het in kaart brengen van de energieprestatie en bouwkundige staat van woningen. Dit meerwerk betekent een hogere prijs voor uw taxatierapport. Taxateurs moeten bovendien op examen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Er kwam verzet tegen deze regels, omdat desktop taxaties vele malen voordeliger zijn dan taxaties waarbij een taxateur fysiek langs moet komen.

 

Wanneer is een desktop taxatie voldoende?

Deze vorm van taxatie wordt gebruikt  voor de aankoop van een woning en het oversluiten van een hypotheek. In beide gevallen mag het hypotheekbedrag maximaal 90 procent van de marktwaarde bedragen. Gaat u verbouwen, energiebesparende voorzieningen treffen of gebruikmaken van een energiebespaarbudget? Dan is het nog niet mogelijk om een desktoptaxatie te gebruiken. NHG verwacht dat dit vanaf januari 2022 wel mogelijk is. Ook wanneer u kiest voor een volledige financiering, is een diepgaand taxatierapport noodzakelijk.

 

Taxatierapport heeft voordelen

Een uitgebreide taxatie heeft ook voordelen. Het is een veel nauwkeurigere waardebepaling van uw woning én een beter beeld van de bouwkundige staat. Bovendien nemen ze de energieprestatie in veel gevallen direct mee. Wij voeren bijvoorbeeld een gratis warmtescan uit bij een taxatie. Zo weet u in één oogopslag waar de energie het pand verlaat. 

 

Hybride taxatie

Een desktop taxatie wordt ook wel hybride taxatie genoemd. Deze is voordeliger dan een uitgebreid taxatie rapport, omdat er niemand fysiek hoeft te komen om het pand of de woning te inspecteren. De ‘taxatie’ via een computersysteem is eenvoudig: u geeft de gegevens van het huis in (woonoppervlak, locatie, etc.), en de computer kijkt welke huizen in de buurt verkocht zijn, voor welke prijzen. Dit baseert het systeem op gegevens van het kadaster. De computer zoekt minstens 25 vergelijkbare woningen, en dat vormt de basis van de waardebepaling. Uiteindelijk beoordeelt, evalueert en keurt een taxateur deze modelwaarde. Dit is dus iets anders dan een volledig computergestuurde taxatie, waarbij de controle van een taxateur achterwege blijft. 

 

Back To Top