skip to Main Content

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van ons energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Om dat te verbeteren is het Deltaplan Duurzame Renovatie opgesteld, en is het duurzame BREEAM keurmerk naar Nederland gehaald. Het Waarderingsinstituut is gecertificeerd om het BREEAM-NL keurmerk uit te geven. We leggen uit wat het inhoudt, en waarom het keurmerk interessant is voor u!

Wat is BREEAM?

BREEAM is een internationale beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en gebieden te bepalen. BREEAM staat voor: Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Inmiddels wordt BREEAM in tientallen landen toegepast en zijn er inmiddels meer dan 200.000 gebouwen gecertificeerd. BREEAM-NL waardeert de mate van duurzaamheid van een project in 5 klassen, te weten: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. In tegenstelling tot andere duurzame meetlatten is BREEAM een onafhankelijk certificaat.

Er zijn vijf BREEAM-NL keurmerken:

  • Nieuwbouw
  • In-Use (voor bestaande gebouwen)
  • Gebiedsontwikkeling
  • Infra
  • Sloop

BREEAM-NL, hét keurmerk voor duurzaamheid

Duurzaamheid in de gebouwde omgeving wordt vaak vertaald naar verbetering van de energieprestatie van gebouwen. De BREEAM-NL certificering gaat echter verder. Het uiteindelijke doel is het opleveren van een gezond gebouw, waarin de eindgebruiker graag en prettig vertoeft. Het gaat daarbij om meer dan alleen energiebesparing. BREEAM-NL onderscheidt een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen op gebied van gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, ecologie, vervuiling en management. 

Voor wie is BREEAM-NL?

BREEAM-NL is er voor iedereen. De certificering is in Nederland in het leven geroepen door de Dutch Green Building Council (DGBC), een onafhankelijke stichting die ook aan de wieg staat van het Deltaplan Duurzame Renovatie. Dit Deltaplan richt zich in eerste instantie op de utiliteitsbouw, maar wil in de toekomst ook graag meedenken en meewerken aan het verduurzamen van bestaande woningen. Vooralsnog is BREEAM er voor gebouwen uit iedere sector en gebouwen, zoals kantoren, retail, logistiek, opslag maar ook overheidsgebouwen en scholen. 

Wat levert een duurzaamheidscertificaat mij op?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, niet alleen omdat het goed is voor mens en milieu, maar ook omdat de regelgeving steeds strenger wordt. Elk gebouw of verbouwproject kan verduurzamen: nieuwbouw- en renovatieprojecten, maar ook bestaande gebouwen. BREEAM-NL certificering levert u veel op. 80% van alle (her) te ontwikkelen kantoren krijgt al een BREEAM-label. Hiermee creëren eigenaren, huurders en beleggers   een waardevaste vastgoedportefeuille. Het certificaat is voor een commercieel vastgoedproject waardeverhogend. Vaak kunnen we oplossingen bedenken waarmee de  extra investeringen in hogere duurzaamheidseisen reductie opleveren van onder andere energiekosten, waterbesparing en onderhoud. Daarnaast zijn gecertificeerde gebouwen gezond voor de eindgebruikers. Een mogelijk lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit leveren u indirecte kostenbesparingen op. Ook zijn er subsidieregelingen, waar we u natuurlijk op kunnen wijzen, net als fiscale aftrekposten zoals de MIA/Vamil-regeling. Met deze regeling stimuleert de fiscus investering in BREEAM-NL eisen door een investeringsaftrek.

BREEAM-NL is het meest duidelijke en veelzijdige duurzaamheidskeurmerk

Er zijn een aantal redenen waarom Het Waarderingsinstituut ervoor gekozen heeft om het BREEAM-NL keurmerk af te geven, en niet een ander duurzaamheidscertificaat. BREEAM is een zeer diverse beoordelingsmethodiek. Er worden immers negen categorieën gebruikt. Hierdoor gaat BREEAM niet alleen over duurzaamheid door energiereductie, maar ook bijvoorbeeld over gezondheid en afval. Ook is de BREEAM methode volledig onafhankelijk. Dat betekent dat er een toetsing (assessment) plaatsvindt door een onafhankelijk Assessor. Diegene stelt volkomen onafhankelijk vast of een gebouw daadwerkelijk aan de gestelde eisen voldoet. Dit geeft het certificaat een extra toegevoegde waarde, omdat het resultaat nog onafhankelijk gecontroleerd is. Bovendien is BREEAM een internationaal bekend keurmerk. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. In elk geval kan internationaal in dezelfde termen over duurzaamheid gecommuniceerd worden.

Uw gebouw een duurzaamheidskeurmerk

Bent u geïnteresseerd in het BREEAM-NL keurmerk, en wilt u meer weten of uw gebouw laten certificeren? Neem direct contact met ons op! Samen maken we de gebouwde omgeving klaar voor de toekomst.

Praktisch

Duidelijk

Realistisch

Slagvaardig

Ontdek vandaag nog wat wij voor jou kunnen betekenen!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Back To Top