skip to Main Content

Taxatie herbouwwaarde

Een taxatie herbouwwaarde is voornamelijk belangrijk om uw woning of pand goed te verzekeren.  De herbouwwaarde van onroerend goed is het bedrag wat nodig is voor de herbouw van het object. Dit is vaak verplicht om een verzekering af te sluiten, maar is vooral in uw eigen belang. Hiermee voorkomt u dat u uw onroerend goed over- of onderverzekert.

Taxatie herbouwwaarde – wanneer is het nodig

De meeste verzekeraars vragen om een taxatie herbouwwaarde wanneer u een verzekering – bijvoorbeeld een brandverzekering of opstalverzekering – voor onroerend goed afsluit. Dat is logisch, zij willen immers weten wat het maximale schadebedrag is. Op basis van dit bedrag wordt de hoogte van de premie vastgesteld. In de meeste gevallen moet de taxatie iedere 5 á 6 jaar opnieuw gedaan worden. Ook raden we aan om een nieuwe taxatie aan te vragen na een verbouwing of renovatie, wanneer de waarde van het pad omhoog is gegaan.

Een professionele en objectieve taxatie

Alle taxateurs bij het waarderingsinstituut zijn TMI gecertificeerd. Dat betekent dat onze taxaties aan strenge richtlijnen voldoen, om zo een objectieve en uniforme waardebepaling te verkrijgen. In sommige gevallen kunnen we een taxatie herbouwwaarde op afstand uitvoeren. Dit doen we met slimme rekenmodellen, die TMI heeft ontwikkeld. Deze modellen worden continue doorontwikkeld en gecontroleerd. In andere gevallen is het raadzaam om een taxateur ter plaatse te hebben. Ook dan maken we gebruik van de betrouwbare richtlijnen van TMI. We denken uiteraard altijd met u mee over kostenefficiëntie!

Taxatie herbouwwaarde voor de VvE

Een taxatie herbouwwaarde is nodig voor de opstalverzekering van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is een belangrijke verzekering, en een goede taxatie vormt de basis van deze verzekering. Een opstalverzekering is verplicht voor iedere VvE. Een goede berekening van de herbouwwaarde houdt rekening met:

  • De splitsingsakte: Het is belangrijk om zorgvuldig te bepalen wat eigendom van de VvE is en wat van de eigenaars is.
  • Actuele bouwkosten: Er moet gebruik gemaakt worden van de meest recente bouwkosten.
  • Bijzondere elementen: Bijvoorbeeld een parkeergarage / lift / monumentale status van het gebouw.
  • Woningverbeteringen: Denk aan alles wat privé-eigendom is en ‘naar zijn aard bij een woning behoord’. Om deze juridische term wat duidelijker te maken geven we wat voorbeelden: verlijmde hardhouten vloeren, stucwerk, badkamer, keuken, zonwering.

Bij het Waarderingsinstituut hebben we veel ervaring met taxaties voor VvE’s. U bent aan het juiste adres!

De herbouwwaarde is meestal lager dan de werkelijke waarde

De herbouwwaarde is meestal lager dan de verkoopprijs van onroerend goed. Dat geldt voor de waarde van woningen, maar ook voor commercieel vastgoed. In de verkoopwaarde namelijk ook rekening gehouden met de locatie, en de grond. Omdat de locatie en de grond niet verloren gaan bij een brand, hoeft u die niet te verzekeren en tellen ze niet mee voor de herbouwwaarde. Hierdoor is de herbouwwaarde vaak lager dan de verkoopwaarde. 

Een professionele waardebepaling 

Onze taxatierapporten zijn professioneel en nauwkeurig, en worden in die hoedanigheid dan ook geaccepteerd bij banken, financiële instellingen en verzekeringsmaatschappijen. We taxeren zowel bedrijven als woningen, en doen dit al jaren lang op het hoogste niveau. We beantwoorden graag uw vragen, en uiteraard kunnen we vrijblijvend een offerte samenstellen. 

Praktisch

Duidelijk

Realistisch

Slagvaardig

Ontdek vandaag nog wat wij voor jou kunnen betekenen!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Back To Top