skip to Main Content

Wanneer is een taxatie nodig?

Bij het Waarderingsinstituut zijn we gespecialiseerd in taxaties. Maar wanneer is een taxatie nu eigenlijk nodig? En wat voor soorten taxaties zijn er?

Wanneer is een taxatie nodig?

U kunt een taxatie laten uitvoeren met twee doelen, het vaststellen van de marktwaarde of van de herbouwwaarde. Voordat een taxateur met de taxatie begint zal altijd worden gevraagd met welk doe u een woning, bedrijfspand of kerk wilt laten taxeren.

  • Marktwaarde: de marktwaarde van het object

Herbouwwaarde: de herbouwwaarde is de waarde van een huis op het moment dat er een gelijkwaardige woning gebouwd zou moeten worden. Op het moment dat u een opstalverzekering wil afsluiten zal de verzekeraar om deze waarde vragen.

Wanneer is een taxatierapport nodig?

In de meeste gevallen heb je een taxatie nodig bij:

  • Het kopen of verkopen van onroerend goed
  • Het oversluiten van een hypotheek
  • Het verhogen van een hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing.
  • Het verdelen van bezittingen, bijvoorbeeld in geval van een scheiding
  • Het waarderen van uw bezittingen voor de belastingdienst, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte.
  • Aanvragen van de herbouwwaarde.
  • Een bezwaar tegen door de door de gemeente opgelegde /vastgestelde WOZ-waarde.

 

Is een taxatie verplicht?

Een gevalideerd taxatierapport is bijna altijd nodig bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. Dat komt omdat je 100% van de marktwaarde mag lenen. Die marktwaarde wordt vastgesteld in het taxatierapport. Alleen in het geval van een nieuwbouwhuis is een taxatie niet verplicht. Overigens wel bij zelfbouw. 

 

Het waarderingsinstituut levert een gevalideerd taxatierapport

Een gevalideerde taxatie wordt ook door een taxateur opgesteld alleen daar vindt geen extra controle plaats door middel van validatie door bijvoorbeeld het NWWI of TMI. De taxateurs van het Waarderingsinstituut zijn erkend bij beiden. Zo kunt u alle kanten op met het rapport.

Back To Top