Wat doet een taxateur precies?
Bij het Waarderingsinstituut kun je terecht voor taxaties & consultancy. Wij weten alles over onroerend goed, zowel op het gebied van bedrijfspanden als woningen. Als onafhankelijke en TMI (commercieel vastgoed) én NWWI (woningen) gecertificeerde taxateur bepalen wij de waarde van uw pand. Maar wat doet een taxateur eigenlijk precies, en waarom is een taxatie in veel gevallen een goed idee (en soms verplicht)?
Wat doet een taxateur?
Een taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon. Deze persoon schat de waarde van de woning. Uiteraard niet zo maar uit de losse pols, maar op basis van een erkend validatiesysteem. Uit de taxatie komt een taxatierapport dat u kunt gebruiken voor aan- en verkoopbeslissingen. Daarnaast is het taxatierapport noodzakelijk voor het verkrijgen van een hypotheek. Het taxatierapport beschrijft niet alleen de geschatte waarde van de woning, maar ook andere zaken zoals de onderhoudsstatus van (een gedeelte van) het pand, de energiezuinigheid en bijbehorende kadastrale gegevens.
Zo gaat een taxatie
De eerste fase in het taxatieproces is de ‘opname van de woning/het object’. In deze fase noteren we zoveel mogelijk informatie over de woning. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de woning en het perceel en de bouwkundige kwaliteit van de woning/pand. De binnen- en buitenkant van de woning wordt grondig onderzocht. We kijken naar de indeling, de staat van onderhoud en de gebruikte materialen en afwerking. De isolatie en energiezuinigheid spelen een rol in de taxatie, maar bijvoorbeeld ook bepaalde verplichtingen en rechten zoals een recht van overpad of een erfrecht. Het is interessant om te weten hoeveel de huizen of vergelijkbare panden opbrachten die recentelijk zijn verkocht in de omgeving. Deze bedragen nemen we mee in de schatting van hoeveel het object waard is.
Zodra de taxateur alle informatie heeft verzameld, zal hij/zij het taxatierapport opmaken. Hierin beschrijft hij de woning tot in detail en onderbouwt hij het uiteindelijke waardeoordeel. Een gevalideerde taxatie wordt ook nog beoordeeld door het NWWI.
Onafhankelijke taxatie nodig voor een hypotheek
Een taxatie is verplicht voor het verstrekken van een hypotheek. Het huis dient als onderpand voor de lening. Wanneer u meer betaalt voor een huis dan dat het waard is, zorgt het ervoor dat de banken meer risico lopen. Dan wordt de hypotheek niet verstrekt, u kunt 100% van de marktwaarde financieren. U kunt het beste eerst een bouwkundig rapport laten uitvoeren (wanneer dit nodig is), alvorens u de taxateur inschakelt. Zo weet u dat u geen onnodige kosten maakt. De koop zou immers kunnen afketsen op de uitkomsten van een bouwkundig rapport. Bij het afsluiten van een lening of hypotheek voor een bedrijfspand is een taxatie overigens ook verplicht.
Commercieel vastgoed: taxatie volgens TMI
Stichting Taxatie Management Instituut (TMI) is een validatie- en opleidingsinstituut voor taxateurs. TMI is een onafhankelijke stichting. Ze bewaken het Taxatie Management Systeem, maar beheren en ontwikkelen zich verder voor de commercieel vastgoedbranche om de kwaliteit en transparantie te bevorderen. De taxateurs hanteren uniforme processen, rekenregels en rapportages. Hiermee zijn alle TMI-taxaties onderling vergelijkbaar. Deze uniformiteit waarborgen we door procesvalidaties en validatie van de rekenregels. Het Waarderingsinstituut is aangesloten bij TMI.
Taxateur is niet de makelaar
Veel makelaars zijn ook taxateurs. Toch wordt een gevalideerde taxatie nooit gedaan door uw makelaar. Dat mag niet van de geldverstrekker. Hij of zij mag namelijk geen voordeel hebben bij de uitkomst van het rapport, en mag dus niet betrokken zijn bij de aan- of verkoop van de woning. Welke eisen er de geldverstrekker verder stelt aan de taxateur, is per financieringsinstelling anders. Meestal is een certificering verplicht (NWWI of TMI), en in sommige gevallen moet de taxateur uit de regio komen.
Duurzame taxaties
Het Waarderingsinstituut is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Daarom zijn we BREEAM-NL gecertificeerd, en participant van de Dutch Green Building Council. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van ons energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Dat moet verbeteren! Daarom maken kunt u bij ons terecht voor een duurzaamheidsrapport. Zie waar verbeterpunten liggen op het gebied van energie, materialen en leefbaarheid. We moeten ons voorbereiden op de toekomst, ook voor vastgoed. Zowel commercieel als woningen! Onze rol verschuift dus van taxateur naar taxateur & duurzaamheidsadviseur.
‘Energielabels afschaffen, werkelijk energiegebruik de norm’
Niet de energielabels, maar het werkelijke energiegebruik moet de norm zijn waarop de energieprestaties van…
Hoe zit het met overdrachtsbelasting bij verkoop nét voor 2021
Op 12 november is het wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wet…