skip to Main Content

Het Waarderingsinstituut gaat over op duurzame taxatie

Hoe je het ook wendt of keert: duurzaamheid heeft de toekomst. Gebouwen hebben veel invloed op klimaatverandering. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van ons energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarom zetten we ons bij het Waarderingsinstituut in voor de toekomst, en daarmee voor duurzaam vastgoed! We willen bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen en duurzaamheid voor lange termijn, door middel van een duurzame taxatie. Daarom zijn we vanaf nu aangesloten bij de Stichting Dutch Green Building Council (DGBC).

Duurzame taxaties voor bedrijfspanden

Gebouwen moeten energiezuiniger worden, om in de toekomst beter met onze energiebronnen om te gaan. Maar met alleen energiezuinige oplossingen zijn we er niet: we moeten ook kijken naar energie van duurzame (hernieuwbare) bronnen, en de manier waarop een pand gebouwd en beheerd wordt. Daar kunnen wij, als makelaar en taxateur, een grote rol in spelen.. En die uitdaging gaan we bij het Waarderingsinstituut maar al te graag aan! Als één van de eerste taxatiebureaus in Nederland zijn wij dan ook specialist in duurzame taxaties.

Wat is een duurzame taxateur?

“We moeten verduurzamen”. Die zin bent u vast al eens tegengekomen, want bedrijven spelen hier een grote rol in. Maar wat betekent dat? Kort gezegd: door te verduurzamen investeren we in oplossingen, om op die manier zo min mogelijk schade aan de natuur en het klimaat te veroorzaken. Daarbij houden we rekening met het milieu en bijvoorbeeld grondstoffen. Gebouwen, of dit nu bedrijfspanden zijn of ander vastgoed, zijn een heel goed begin! In gebouwen wordt een hoop energie gebruikt, die we met slimme oplossingen vaak aanzienlijk kunnen verminderen. Als duurzame makelaar en taxateur maken we een rapport op basis van onze bevindingen, en geven we advies over het verbeteren van de duurzaamheid van een pand. Zo verschuift onze rol van ‘verkoopbemiddelaar’ naar ‘duurzaamheidsadviseur’! 

Duurzaamheid bespaart

Natuurlijk weten we allemaal dat we op den duur moeten zoeken naar duurzame oplossingen. Maar wist u dat de overheid actief subsidieert op deze oplossingen? Door uw pand te verduurzamen, of voor een duurzame taxatie te kiezen, weet u waar de knelpunten in een bepaald object zitten. In veel gevallen zijn er subsidies voor beschikbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of het verwarmen via een warmtepomp. Bovendien bespaart u energiekosten. Daarmee zijn duurzame oplossingen onder de streep ook nog eens voordelig!

Dit betekent de DGBC certificering

Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) maakt duurzaamheid concreet en meetbaar. Dankzij onze certificering bij DGBC zijn wij in staat om een duurzaamheidsadvies uit te brengen, tijdens een taxatie of koop/verkoop van een bedrijfspand. Daarbij wordt rekening gehouden met vier pijlers:

  • Circulariteit: we willen niet-hernieuwbare energiebronnen vervangen voor duurzame oplossingen
  • Klimaatadaptatie: Ons klimaat verandert. Daar moeten we ons op voorbereiden.
  • Paris Proof: het energieverbruik van de gebouwde omgeving moet voor 2040 met twee derde omlaag, en daar moeten we ons op voorbereiden
  • Gezondheid: het binnenklimaat is van invloed op ons eigen welzijn

Wij mogen, dankzij onze certificering, het BREEAM keurmerk uitgeven. Dit is het meest gebruikte keurmerk in Europa om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en gebieden te beoordelen en te meten. 

Taxaties van de toekomst

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, en dat zal alleen maar toenemen, Daarom is het enorm waardevol om deze duurzaamheid meteen te ‘meten’, tijdens de taxatie. Zo weet de huidige stand van zaken van het pand, en wat u eventueel zou kunnen of moeten verbeteren om het pand klaar te maken voor de toekomst.

Voor welke panden voeren wij een duurzame taxatie uit?

Wij kunnen een duurzame taxatie uitvoeren voor ieder bedrijfspand. DGBC richt zich in eerste instantie voornamelijk op kantoorpanden, maar het model wordt direct doorontwikkeld voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan logistiek vastgoed, of bijvoorbeeld retail. Zo is ook uw bedrijf klaar voor de toekomst!

Neem direct contact op voor een duurzame taxatie!

Back To Top