skip to Main Content

Hypotheek oversluiten bespaart geld

De rente is historisch laag. Daarom sluiten steeds meer mensen hun hypotheek over. Bovendien worden die lage hypotheekrentes steeds langer vast gezet. Een hypotheek oversluiten is niet ingewikkeld. Het Waarderingsinstituut verzorgt de taxatie voor u!

Hypotheek oversluiten populair – lage rente

In de maand augustus registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) 34 procent meer oversluitingen van hypotheken vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de historisch lage rente. Op dit moment staat de rente op tien jaar bij ABN AMRO op een historisch dieptepunt van 1,01 procent, bij Rabobank is dat met 1,08 procent het laagste peil in twintig jaar. ING vraagt 1,21 procent, het laagste niveau in al zeker zeven jaar. Woningen worden hierdoor ook duurder. De gemiddeld aangevraagde hypotheeksom laat een stijgende trend zien en deze is 2,7% gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar van € 258.000 naar € 265.000.

Taxatie onderdeel van oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek gaat in de praktijk op dezelfde wijze als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De geldverstrekker beoordeelt de rentestand, het inkomen en de waarde van de woning. Ook wordt er gekeken voor hoe lang de rentestand vast komt te staan. Omdat de waarde van de woning van belang is, is een nieuw taxatierapport nodig. Die verzorgen wij voor u!

 

Hypotheekrente ook langer vast

Volgens de Hypotheekshop zetten kopers de rente ook steeds langer vast. Het kleiner geworden verschil in prijs tussen de verschillende rentevaste perioden heeft ertoe geleid dat consumenten hun hypotheekrente steeds langer zijn gaan vastzetten. Bedroeg de gemiddelde duur in 2011 (nieuwe hypotheken, meting door HDN) nog minder dan tien jaar (8,9 jaar), dit jaar is dat opgelopen tot gemiddeld 19 jaar. Met name de laatste twee jaar is het gemiddelde fors gestegen, doordat vaker wordt gekozen voor 20 en 30 jaar vast. In volume is in augustus voor 7,3 miljard euro vastgezet voor 15 jaar of langer terwijl dit een jaar eerder nog 6,5 miljard euro was. 

Oversluiters zetten rente langer vast

Nog een opvallend detail: normaal gesproken kiezen starters over het algemeen voor langere renteperioden dan doorstromers en oversluiters. Dit jaar lijken het juist de oversluiters die op dit moment kiezen voor de langste renteperioden. Sinds 2017 zijn oversluiters hun rente gemiddeld vijf jaar langer gaan vastzetten, terwijl dit bij starters beperkt is gebleven tot ruim twee jaar. Dit komt wellicht doordat starters door de stijgende huizenprijzen noodgedwongen maximaal op inkomen financieren. Bij een lagere 10-jaar rente is de leencapaciteit hoger dan bij een 15- of 20-jaars rente.

Hypotheek oversluiten? De taxatie regelen wij

Het oversluiten van de hypotheek bespaart momenteel geld. Het is de moeite waard, zeker bij een lange rentevaste periode. Voor advies of een vrijblijvende offerte voor een taxatie neemt u direct contact met ons op!

Back To Top