skip to Main Content

Besparen op de hypotheek

Er is enorm veel mogelijk op het gebied van besparingen wanneer het op hypotheken aankomt. Doordat de hypotheekrente enorm laag is, kan oversluiten (of andere manieren om te besparen) flink opleveren. Daarbij is natuurlijk een taxatierapport nodig. Lees de bespaartips.   

Laat overwaarde uitbetalen met een ‘overwaardehypotheek’

Een overwaarde ontstaat als de woningwaarde is gestegen en de hypotheek ruimschoots of helemaal is afgelost. Met de Overwaarde Hypotheek neem je een deel van de overwaarde op. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand als bijvoorbeeld aanvulling op het pensioen. De rente die je betaalt, tellen we op bij de hypotheekschuld. Dit is ook voornamelijk voor AOW’ers.

Financier de verbouwing

Door een verbouwing wordt het huis meestal meer waard. In 2020 steeg het aantal verbouwingshypotheken met 48% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt met name door de nog altijd stijgende huizenprijzen én krapte op de woningmarkt. Via een verbouwingshypotheek wordt de overwaarde op je huis als financiering gebruikt. Goed nieuws: de huizenprijzen stegen in november 2020 met bijna 9% ten opzichte van een jaar eerder, dus grote kans dat uw koophuis ook meer waard is geworden!

Besparen op de hypotheek met een fractie hogere rente

Een te lage hypotheekrente zorgt er in de hypotheeknormen dat u juist minder kunt lenen. De knip zit bij 1,51%, zoals te zien is in onderstaand rekenvoorbeeld. Hierdoor kan het interessant zijn om een iets duurdere geldverstrekker of een langere rentevaste periode hypotheek te kiezen, om zo een hogere hypotheek te krijgen.

Maximale hypotheek in 2020 bij bruto jaarinkomen: € 50.000,- + € 25.000,-:

  • Hypotheekrente 5 jaar vast á 5% rente: € 349.278,-.
  • Rente 10 jaar vast á 1,50% rente: € 389.357,-.
  • Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,51% rente: € 415.943,-.

Met andere woorden: u kunt bij een rentepercentage van 1,51 procent fors meer lenen dan bij 1,5 procent. 

Controleer uw overlijdensrisicoverzekering

In sommige gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. In elk geval worden ze vaak aan elkaar gekoppeld. De premies van veel van deze verzekeringen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald, soms wel met 70%. Ook al bent u inmiddels ouder geworden, de kans is groot dat u op uw overlijdensrisicoverzekering kunt besparen.

Tips om te besparen op de hypotheek

https://waarderingsinstituut.nl/taxaties/Alle banken berekenen  tegenwoordig het maximale hypotheekbedrag op dezelfde manier. Dit doen ze op basis van de ‘gedragscode hypothecaire financieringen’ (de zogenaamde ‘GHF-norm’). Dit is een norm die sinds de jaren ’90 wordt gehanteerd door hypotheekverstrekkers. De gedragscode bevat minimumeisen voor de voorwaarden, de voorlichting en de informatievoorziening door de hypotheekverstrekker aan de hypotheekaanvrager. Met deze tips is er toch wat ruimte. Uiteraard regelt u de taxatie hier direct!

Back To Top