skip to Main Content

De prijs van een taxatie kan landelijk flink stijgen

Het zou zo maar kunnen dat de prijs van een taxatie per 1 juli flink gaat stijgen. Dat heeft twee redenen. Binnenkort een taxatie nodig? Dan raden we u aan om niet te lang te wachten.

De prijs van een taxatie wordt hoger in 2021

De prijzen van taxaties kunnen vanaf juli stijgen, en dat zou een forse stijging kunnen zijn: enkele honderden euro’s per taxatie. Taxateurs moeten op examen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energieprestatieadviseurs, waardoor vertraging ontstaat bij de toewijzing van energielabels. 

Vertraging in het energielabel

Het nieuwe energielabel is sinds 1 januari verplicht voor huizen die nog geen energielabel hebben. Zeker de helft van de koopwoningen heeft nog geen energielabel. Voor een nieuw label moet een energieprestatieadviseur onderzoek komen doen in de woning. Er zijn te weinig makelaars of andere professionals die dat kunnen. Hierdoor kan het langer duren voordat iemand zijn huis kan verkopen. De wachttijd op een energieadviseur is soms wel drie maanden, volgens VBO. 

Computergestuurde taxatie afgeschaft

Daarbij komt dat de computergestuurde taxatie, die nu vrij gangbaar is, vanaf 1 juli verboden worden bij het oversluiten van een hypotheek. Vorig jaar werden 156 oversluitingen en tweede hypotheken aangevraagd. Het was toen niet nodig om een taxateur langs te laten komen. Vanaf juli is dit wel het geval. Dat is natuurlijk duurder, maar ook nauwkeuriger. De consument krijgt met het nieuwe rapport een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning. 

Minder taxateurs

Ook bestaat de vrees dat minder makelaars deze uitgebreide taxaties, waarbij de taxateur aan strengere eisen moet voldoen, zien zitten. De vraag maar gekwalificeerde taxateurs wordt dan groter. Bij Het Waarderingsinstituut zijn alle taxateurs overigens volledig gekwalificeerd om een uitgebreid taxatierapport, volgens het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021, op te stellen. 

Combinatie taxatie en energielabel

Het CDA zou graag zien dat beide rapporten gecombineerd worden: het uitgebreide taxatierapport en het nieuwe energielabel. Het NRVT, als toezichthouder verantwoordelijk voor de invoering van het nieuwe modelrapport, ziet mogelijkheden. ,,Als taxateurs gebruik kunnen maken van de kennis die er over een pand is, lijkt me dat een goed idee.” Dit is ergens vooralsnog slechts een voorstel van CDA-Kamerlid Julius Terpstra, en zal hoogstwaarschijnlijk nog geen werkelijkheid zijn per 1 juli.

Back To Top