skip to Main Content

De computer laten taxeren is binnenkort niet meer mogelijk

Een taxateur neemt de waarde van een pand of woning op, door te kijken naar vele variabelen. Voor een hypotheek oversluiting was het lange tijd mogelijk om uw woning of pand door een computer te laten taxeren. Deze computer taxaties zijn binnenkort echter niet meer mogelijk, want een toezichthouder trekt aan de rem. Hoe zit het?

De computer laten taxeren, hoe werk dat

Wanneer u een hypotheek wilde oversluiten, of bijvoorbeeld extra wilde lenen voor een verbouwing, was het lange tijd mogelijk om de woning door een computer te laten taxeren. Deze waardebepaling was voldoende voor de bank om een (extra) lening te verstrekken. De ‘taxatie’ via een computersysteem was eenvoudig: u geeft de gegevens van het huis in (woonoppervlak, locatie, etc.), en de computer kijkt welke huizen in de buurt verkocht zijn, voor welke prijzen. Dit baseert het systeem op gegevens van het kadaster. Er worden minsten 25 vergelijkbare woningen gezocht, en dat vormt de basis van de waardebepaling.

Een computer taxatie is minder betrouwbaar

Deze manier van ‘taxeren’ was voor banken lange tijd genoeg om een hypotheek over te sluiten. Voor een nieuwe hypotheek is in de meeste gevallen sowieso een fysieke taxatie nodig. Uiteraard zijn er een aantal duidelijke tekortkomingen aan het computergestuurde systeem van taxaties. De betrouwbaarheid is te betwijfelen, aangezien een taxateur meer doet dan alleen gegevens vergelijken. Zo wordt de staat van de woning meegenomen in een taxatierapport, net als de duurzaamheid. Bovendien is er niet voor alle woningen voldoende data beschikbaar om een goede vergelijking te maken. De waarde kan dan afwijken.

De computer laten taxeren mag niet meer voor banken

Door een richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA) mogen banken de alternatieve versie van de taxatie niet meer toestaan, vanaf halverwege volgend jaar. De toezichthouder vindt dat banken met alleen deze computergestuurde taxatie de risico’s van geldverstrekking niet goed genoeg kunnen inschatten. Maar, hypotheekverstrekkers zonder bankvergunning vallen niet onder deze richtlijn en mogen dus nog wel computer taxaties toestaan. Dat is niet eerlijk, want een online taxatie kost slechts een paart tientjes, terwijl een ‘echte’ taxatie duurder uitvalt. 

Wel hybride vorm

Toch betekent de richtlijn niet het einde van de computer taxatie. De toezichthouder staat wel een tussenvorm toe: de hybride taxatie of desktoptaxatie. Dat is een mengvorm tussen een computergestuurde waardebepaling en het oordeel van een taxateur. Er wordt door branchevereniging en banken hard gewerkt aan een manier om dit in het vat te gieten, maar de toekomst ziet er goed uit. Al zal zo’n hybride rapport duurder worden dan een volledig computer gestuurd model, en dus dichter komen te liggen bij de prijs van een fysieke inspectie. De vraag is dan of dat de voorkeur niet alsnog heeft.

Fysieke taxatie

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt een modelwaarde die uit een computerprogramma rolt maar niets: dat is helemaal geen taxatie, stellen ze. Taxaties zijn mensenwerk, en een bezoek aan de woning of het object is en blijft noodzakelijk. Uiteraard kunnen wij die taxatie voor u verzorgen. Met echte mensen. Neem direct contact op voor een afspraak!

Back To Top