skip to Main Content

Taxatie voor een hypotheek

Bij de aanvraag voor een hypotheek is een taxatierapport nodig. De bank – of een andere geldverstrekker – wil beoordelen hoeveel ze kunnen lenen op basis van de waarde van het pand. Daar is wetgeving voor, en bovendien hebben geldverstrekkers vaak eigen eisen. Hiervoor heeft u een gevalideerd taxatierapport aanleveren, dat professioneel en object is samengesteld. Uiteraard bent u  bij het Waarderingsinstituut aan het juiste adres voor een taxatie voor een hypotheek.

Wanneer is een taxatie voor een hypotheek nodig

Op dit moment is een taxatie voor een hypotheek altijd nodig. Banken mogen nog maar 100% van de waarde van de woning of het pand lenen, en die waarde moet door een erkende taxateur worden bepaald. Dat is logisch, want die waarde moet uniform en objectief zijn. Wij zijn TMI-gecertificeerd, wat betekent dat onze waardebepaling volgens een vaste module worden berekend. 

Taxatie om een hypotheek over te sluiten

Ook bij het oversluiten van een hypotheek is een gevalideerde taxatie noodzakelijk. De waarde van onroerend goed verandert immers, en moet daarom bepaald worden op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd. Dit kan betekenen dat u overwaarde op het pand of de woning heeft, waardoor u bijvoorbeeld een verbouwing of uitbreiding in de nieuwe hypotheek kunt financieren

Een onafhankelijke taxateur

Een taxateur moet altijd onafhankelijk zijn om het taxatierapport te mogen gebruiken bij de bank. Dat betekent dat het niet de aan- of verkoopmakelaar mag zijn, ook al zijn zij wel taxateurs. Een gevalideerde taxateur is aangesloten bij een validatie-instituut, zoals TMI. Zij controleren steekproefsgewijs taxaties, zodat altijd aan de hoge standaard en uniformiteit voldoen. Dit doen ze door gebruik te maken van een rekenmodel dat rekening houdt met veel factoren, die allemaal van invloed zijn op de waarde. De waardebepaling bij de ene TMI-taxateur is dus hetzelfde als de waardebepaling van een andere TMI-taxateur. Hierdoor weten geldverstrekkers dat dat ze op dit oordeel kunnen vertrouwen bij een taxatie voor een hypotheek.

Taxatie voor een hypotheek – is de waarde bindend

Het bedrag dat uit de waardebepaling die de erkende taxateur maakt komt, is het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Is de vraagprijs van een woning of bedrijfspand hoger? Dan kunt u overbieden, maar het verschil betaalt u zelf. Dat kunt u dus niet financieren in de hypotheek.

Bedrijfspand kopen – investeringsaftrek

U heeft recht op investeringsaftrek wanneer u een bedrijfspand koopt waarin uw onderneming zich gaat vestigen. Er zit wel een grens aan de maximale investeringsaftrek. In 2021 is dat € 328.721. Deze investeringsaftrek geldt alleen voor de aankoopwaarde van het pand, niet over de grond waarop het pand is gevestigd. Daarom moet u dus de waarde van het pand en de grond apart laten bepalen door een taxateur. Bespreek de voorwaarden van tevoren met uw geldverstrekker.

Een professionele waardebepaling voor bedrijven

Onze taxatierapporten zijn professioneel en nauwkeurig, en worden in die hoedanigheid dan ook geaccepteerd bij banken en financiële instellingen.  We taxeren zowel bedrijven als woningen, en doen dit al jarenlang op het hoogste niveau. We beantwoorden graag uw vragen, en uiteraard kunnen we vrijblijvend een offerte samenstellen. Samen zorgen we voor een realistische waardebepaling, en uiteindelijk een goede prijs!Praktisch

Duidelijk

Realistisch

Slagvaardig

Ontdek vandaag nog wat wij voor jou kunnen betekenen!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Back To Top