skip to Main Content

1 oktober: taxatie wordt duurder

Per 1 oktober kan een taxatie fors duurder uitvallen. Dat zou eerst al op 1 juli van dit jaar gebeuren, maar eerder werd dit uitgesteld. Hoe dat komt, en wat dat voor u betekent leest u hier. En uiteraard geven we u graag de kans om nog snel een taxatie in te plannen. Want een taxatie wordt duurder, hoe dan ook. 

Taxatie wordt duurder

De prijzen van taxaties stijgen vanaf 1 oktober flink. Dat komt doordat  een woningtaxatie volgens Europese richtlijnen uitgebreider moet worden. De uitbreiding zit hem vooral in het in kaart brengen van de energieprestatie en bouwkundige staat van woningen. Dit meerwerk betekent een hogere prijs voor uw taxatierapport. Taxateurs moeten bovendien op examen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energieprestatieadviseurs, waardoor vertraging ontstaat bij de toewijzing van energielabels. 

Energielabel wordt onderdeel van taxatierapport

Een vast nieuw onderdeel wordt de energieprestatie van de woning. Het nieuwe energielabel is sinds 1 januari verplicht voor huizen die nog geen energielabel hebben. Zeker de helft van de koopwoningen heeft nog geen energielabel. Voor een nieuw label moet een energieprestatieadviseur onderzoek komen doen in de woning. Er zijn te weinig makelaars of andere professionals die dat kunnen. Dat drijft de prijs van een taxatie verder op.

Computergestuurde taxatie afgeschaft

Daarbij komt dat de computergestuurde taxatie, die nu vrij gangbaar is, vanaf 1 oktober (eerder 1 juli) verboden worden bij het oversluiten van een hypotheek. Vorig jaar werden 156 oversluitingen en tweede hypotheken aangevraagd. Het was toen niet nodig om een taxateur langs te laten komen. Vanaf juli is dit wel het geval. Dat is natuurlijk duurder, maar ook nauwkeuriger. De consument krijgt met het nieuwe rapport een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning. 

Taxatie wordt duurder, maar gaat ook verder

Het is niet alleen maar kommer en kwel. De uitgebreide taxatie levert u ook iets op: een nauwkeurigere waardebepaling van uw woning én een beter beeld van de bouwkundige staat. Bovendien kan de energieprestatie in veel gevallen direct worden meegenomen. Wij voeren bijvoorbeeld een gratis warmtescan uit bij een taxatie. Zo weet u in één oogopslag waar de energie het pand verlaat. 

Boek nog snel een taxatie

Of u kunt natuurlijk direct in actie komen, en nog snel een taxatie laten uitvoeren voor de oude, scherpe tarieven. Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken.

Back To Top