skip to Main Content

Maandelijkse rentelasten verlagen? Sluit uw hypotheek nog snel over

(en begin met de taxatie)

De hypotheekrente is nog steeds laag, al is er volgens kenners wel een stijging in het vooruitzicht. Van die lage rente kunt u profiteren. Hiermee kunt u namelijk gemakkelijk uw maandelijkse rentelasten verlagen, door uw hypotheek over te sluiten. 

Maandelijkse rentelasten verlagen door hypotheek over te sluiten

In 2020 was er een ware golf aan hypotheekoversluiters. Een toename van bijna 50%, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Er werden ook meer nieuwe hypotheken afgesloten, maar dat was ‘slechts’ 25% meer. In verhouding erg veel oversluiters dus! Door de hypotheek over te sluiten kunt u flink besparen. Een hypotheek met de rente uit 2012 staat bijvoorbeeld nog op 5%. Dan is de huidige 1,5% een flinke vooruitgang, zeker bij een aflossingsvrije hypotheek.

Timing voor oversluiten hypotheek

Een erg hoog percentage aan oversluiters in 2020. Dat heeft een aantal redenen. Er gaan veel stemmen op die zeggen dat de hypotheekrente in de nabije toekomst waarschijnlijk zal stijgen. De economische gevolgen van de Corona pandemie zullen hieraan ten grondslag liggen. Eind maart (2020) was er voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van de rentes te zien, ook bij grote hypotheekaanbieders als ABN AMRO, Rabobank en ING. Corona heeft immers financiële gevolgen voor veel mensen en bedrijven. Dat betekent dat banken meer risico’s lopen om uitgeleend geld niet terug te krijgen. Bijvoorbeeld als mensen werkloos worden en als meer ondernemers en bedrijven het financieel zwaar krijgen. Dit kan ertoe leiden dat banken de rentes weer gaan verhogen. Even leek het erop dat de rentes misschien wel weer blijvend zouden gaan stijgen, maar na een paar maanden zette toch weer een daling van de rentes in. Daardoor zijn de hypotheekrentes anno 2021 nog altijd opvallend laag. Een goede tijd om over te stappen dus!   

Invloed van Corona op overstappers

Naast de lage rente, is er nog een andere theorie over het aantal overstappers. Veel mensen hadden ineens meer tijd om eens goed naar de financiën te kijken, en de voordelen van overstappen kwamen daarbij al snel aan het licht. Daarbij was er de tijd om dit goed uit te zoeken. Door de huidige lage rente en de onzekere toekomst, willen velen die lage rente nu vastleggen. Daarbovenop komt nog dat Corona, en de economische gevolgen, onzekere tijden met zich meebrengen. Een hypotheek afsluiten is nu wellicht mogelijk, maar bij een ontslag of korting op uren misschien niet meer. Regel uw oversluiting dus meteen. We geven u vrijblijvend advies, en nemen uiteraard graag de taxatie voor onze rekening. 

Maandelijkse rentelasten verlagen: verhuizen is soms voordeliger dan overstappen

Het aantal verhuizers nam ook met 11% toe. Ook hier speelt de lage rente regelmatig een rol, ziet Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep in het FD. De renteboetes die consumenten bij het oversluiten van een hypotheek moeten betalen, kunnen behoorlijk oplopen. Zeker als de oude hypotheek nog een lange looptijd heeft. Verhuizen kan dan een uitkomst zijn omdat daar doorgaans geen boeterente geldt. ‘Mensen kunnen dan naar een duurdere woning verhuizen voor bijna dezelfde woonlasten.’ Dat het aantal verhuizers niet nog harder is gestegen komt onder meer door de krapte op de woningmarkt. Wij bekijken graag samen uw situatie. Voor beide situaties – uw woning verkopen of uw hypotheek oversluiten – verzorgen wij de gevalideerde taxatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een scherpe offerte.

Back To Top