skip to Main Content

Het Waarderinginstituut: jouw partner voor een kerktaxatie

In Nederland wordt een kerk bezoeken steeds minder populair. De verwachtingen voor de toekomst zijn niet veel beter: in 2030 loopt het aantal kerkbezoeken terug naar ongeveer 900.000 per jaar. Een daling van zeker 44% t.o.v. het aantal kerkbezoeken in 2010. Hierdoor raakt meer dan 30% van de kerken overbodig. Hierdoor komen monumentale stukken vastgoed leeg te staan. Een kerktaxatie ligt voor de hand.

Kerkprijs

Vele kerken zijn herbestemd: de kerken kregen een culturele of maatschappelijke functie, veranderden in woonhuizen of appartementencomplexen of worden ze als bedrijfsruimte gebruikt. Uit een recent onderzoek naar de kerkverkopen in Nederland blijkt dat de locatie de grootste factor is voor de prijsbepaling. De Baptistenkerk in Haarlem is verkocht voor 2.1 miljoen euro, wat neerkomt op ‚ā¨ 2.589,- per vierkante meter. Het kerkgebouw is nu een evenementenlocatie.

Het meest voordelig was de Evangelisch Lutherse Kerk in Stadskanaal. Deze leverde 35.000 euro op, oftewel slechts 61 euro per vierkante meter. Dit gebouw is inmiddels omgetoverd in woningen.

Waar wordt naar gekeken met een kerktaxatie?

Bij een kerktaxatie kijkt het Waarderingsinstituut onder andere naar de volgende zaken:

  • Registraties bij het Kadaster en in openbare registers
  • De marksituatie en trend, lokaal en regionaal
  • Een beoordeling van de gebouwen en het terrein
  • Mogelijkheden voor toekomstig gebruik en/of beoordeling ontwikkelplan
  • Onderzoek naar publiekrechtelijke en privaatrechtelijke beperkingen zoals erfdienstbaarheden, contractuele verplichtingen en monumentenstatus

Voor een onafhankelijk taxatierapport zijn wij altijd objectief. Dat geldt ook voor een kerktaxatie. Het Waarderingsinstituut is TMI-gecertificeerd en stellen in die hoedanigheid een professioneel taxatierapport op. Dit rapport kan ingezet worden voor bijvoorbeeld financiering of geldverstrekking.

Meester Register Taxateur Hans Hasselbach

Kerken in de verkoop: een kerktaxatie van het Waarderingsinstituut

Het Waarderingsinstituut heeft veel ervaring met het taxeren van kerken en kloosters. Hierin zijn we redelijk uniek. Kerken zijn toch even anders als bedrijfspanden of woningen. We kijken ook direct naar het bestemmingsplan, en denken actief mee over eventuele herbestemming. De mogelijkheden zijn vaak enorm! Meester Register Taxateur Hans Hasselbach zit al lang in het vak en is een zeker een expert op dit gebied te noemen. Niet alleen voor kerktaxaties, ook voor vele andere taxaties!

Wat de bestemming voor de kerk is, wij stellen een deskundig en onafhankelijk taxatierapport op. Bij de taxatie leveren we direct een gratis warmtescan mee. Hoe mooi is dat! Vraag direct een gratis offerte aan.

Het Waarderingsinstituut: jouw betrouwbare en professionele partner voor kerktaxaties.

Back To Top