Hoe onzeker is een taxatie?
De Corona pandemie heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat onzekerheid groeit. We weten niet waar het met onze gezondheid naartoe gaat, net als met onze bewegingsvrijheid en de economie. Maar hoe zit het met de waarde van woningen en onroerend goed? Hoe onzeker is een taxatie bijvoorbeeld?
De zekerheid van een taxatie
In principe wordt, bij een taxatie, een soort ‘checklist’ doorlopen. Daarbij wordt gekeken naar de staat en grootte van de woning, en naar de omgeving. Uiteraard wordt daarin ook het prijsniveau van vergelijkbare woningen in de omgeving meegenomen. Zo komt een taxateur tot een nauwkeurige waarde. Zo nauwkeurig, dat banken en hypotheekverstrekkers deze waarde gebruiken om de hoogte van hun lening op te baseren. Toch is er altijd een bepaalde mate van onzekerheid.
Hoe onzeker is een taxatie?
Sebastiaan Roggeveen, Beleidsadviseur Zakelijk Vastgoed, worstelt ook met dit probleem. Financiers en accountants zijn volgens hem op zoek naar ‘de waarheid’, een taxatie die precies zegt wat de woning of het pand gaat opleveren. Maar dat is lastig, een taxatie is immers altijd een hypothetische waarde, per definitie. Er zit dus altijd een bepaalde onzekerheid in. Dat hoeft echter niet iets te zijn om van te schrikken.
Te weinig transparantie zorgt voor meer onzekerheid
Volgens Roggeveen is er een ander probleem in de onroerend goed markt, en dat is het gebrek aan transparantie. “Partijen houden de data voor zich, delen niet en ik hoorde zelfs dat taxateurs nu teruggrijpen op referenties van eind 2019, toen corona nog een virus in het verre China was. Tja, en wat is een taxatie dan nog waard?” zegt hij in zijn column. Zeker in een markt die continue in beweging is, maakt dat een waardebepaling extra lastig.
Taxatie onzekerheid en risico is niet hetzelfde
Risico kan worden beschouwd als een maatstaf voor toekomstige onzekerheden die tot een stijging of daling van de prijs of de waarde van iets kunnen leiden. Taxatie onzekerheid daarentegen heeft alleen betrekking op onzekerheden die voortvloeien uit het schatten van de waarde op een specifieke datum. De taxatieonzekerheid kan dus klein zijn, terwijl het risico wel groot is. Taxatie onzekerheid kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Deze kunnen grofweg worden ingedeeld in de volgende categorieën:
- marktverstoring,
- beschikbaarheid van data,
- keuze van de methode of het model.
Deze oorzaken van taxatieonzekerheid sluiten elkaar niet uit. Zo kan marktverstoring van invloed zijn op de beschikbaarheid van data, die weer kan leiden tot onzekerheid over de meest geschikte methode of het meest geschikte model. In tijden van Corona kan de markt verstoord raken (al lijkt de woningmarkt tot nu toe stabiel, zelfs nog stijgend), en volgens Roggeveen is er in de sector structureel te weinig data beschikbaar.
Een taxatie is niet zo onzeker
Toch gloort er hoop aan de horizon. Taxaties worden echt heel nauwkeurig gemaakt, met gebruik van alle beschikbare data. Ook de manier waarop waarde wordt bepaald, is continue in beweging. Brancheorganisaties werken er doorlopend aan om taxaties beter én nauwkeuriger te maken. En dat lukt goed. Uiteraard is er altijd een speling van een aantal procentpunten waar rekening mee gehouden moet worden. Het is natuurlijk geen wetenschap, en uiteindelijk is de prijs van een pand ook ‘wat de gek ervoor geeft’. Maar we kunnen, met slimme rekenmodellen’, wel erg goed inschatten wat die ‘gek’ zal geven.
Ook een taxatie nodig?
Het Waarderingsinstituut is al jaren een betrouwbare partner van particulieren, banken en hypotheekverstrekkers. Wilt u ook een betrouwbare taxatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bepalen de waarde nauwgezet, en adviseren u daarbij ook over duurzaamheid. Zo bespaart u kosten, en is uw woning of bedrijfspand klaar voor de toekomst.