skip to Main Content

7 Tips voor beleggen in vastgoed

De prijzen van woningen zijn ongekend hoog. Bedrijfsvastgoed daarentegen is minder populair, onder andere door de economische gevolgen van de Corona crisis. Dat kan mogelijkheden bieden voor investeringen. Mocht u daarover nadenken, dan geven we 7 tips voor beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoed: doe onderzoek

Om uw belegging succesvol te maken, heeft u wellicht plannen voor het onroerend goed. Opknappen, verbouwen, een nieuwe bestemming (zoals van een kerk appartementen maken), allemaal manieren om de oorspronkelijke belegging te verhogen. Maar dat moet wel mogen. Bestemmingsplannen kunnen roet in het eten gooien. Deze kunt u van tevoren (laten) opvragen. Ook voor de grond waarop het goed staat gebouwd, zijn regels opgesteld. De informatie over het bestemmingsplan wordt overigens vaak meegenomen in de bedrijfstaxatie.

Stel een doel vast

Beleggen in vastgoed kan diverse doelen dienen. Winst is natuurlijk een goede motivatie, maar ene belegging van spaargeld of toekomstplannen voor kinderen ook. Lees u in over de verschillende beleggingsproducten en hun rendement en risico’s of vraag een adviseur u te helpen. Vraag uzelf ook af waarom u kiest voor beleggen in vastgoed, en niet in valuta, bitcoins of fondsen.

Wat betekent de investering in onroerend goed voor uw situatie

Als u gaat investeren in vastgoed, heeft dat gevolgen voor uw fiscale en juridische situatie. Inkomsten uit huur kunnen op verschillende manieren belast worden, bijvoorbeeld in box 1 of 3. En dat maakt uit voor hoeveel belasting u erover moet betalen. Bekijk van tevoren welke kosten u kunt aftrekken van de belasting, of u het vastgoed het beste privé kunt kopen of via een rechtspersoon. 

Onderhoud van het vastgoed

Ieder soort vastgoed heeft ook onderhoud nodig. Het is verstandig om al voor de aankoop over het beheer na te denken. Deze werkzaamheden worden regelmatig uitbesteed aan bijvoorbeeld klusbedrijven. Gaat u verhuren? Denk er dan ook goed over na welke kosten, zoals reparatiekosten, onder uw rekening komen te vallen. Heeft u hier vooraf over nagedacht, dan kunt u hier rekening mee houden bij het overleg van de huurinkomsten. 

Heb geduld

Winst maken met vastgoed vergt planning en geduld. Het is niet zo gemakkelijk om onroerend goed snel te kopen en te verkopen gezien de illiquide aard ervan. Snelle winst is dus niet altijd op tafel. Om kansen te maximaliseren is het een goed idee om de doelgroep van het beoogde vastgoed te leren kennen. Verken de markt. Ook de markt van de eventuele nieuwe bestemming.

Hoog rendement is niet altijd beter

Net zoals geldt voor veel andere belegging, geldt ook in het vastgoed: een hoger rendement vertegenwoordigt ook een hoger risico. Een ouder of slechter gelegen appartement haalt, zelfs na aftrek van de hogere kosten voor onderhoud, verzekering en leegstand, in vele gevallen een hoger nettorendement dan een nieuwbouwappartement. En dus kan het verleidelijk zijn om voor dat hogere rendement te gaan. Maar bij een hoger rendement is ook vaak het risico groter dat het interesse uit de markt verdwijnt, de buurt verloedert of onverwachts hoge renovatiekosten.

Laat u adviseren over beleggen in vastgoed

Als taxateur kunnen wij de officiële taxatie of waardebepaling uitvoeren. Of u nu belegt in commercieel onroerend goed, kerken of woningen. Wij adviseren u graag vanuit onze professionele ervaring. Samen maken we slimme en strategische beslissingen!
Back To Top