skip to Main Content

Woning in verhouding goedkoper dan 10 jaar geleden

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de instantie die de geldstromen voor particulieren in de gaten houdt. Een financiële waakhond dus. Ze doen daarmee ook onderzoek naar de huizenmarkt, en de leningen (hypotheken) die daarvoor afgesloten worden. Ondanks dat uit een recent rapport bleek dat mensen een hogere hypotheek afsluiten dan voor hen verstandig is, is er ook goed nieuws. De koopkracht op het gebied van huizen neemt toe, in verhouding is een woning goedkoper dan pakweg 10 jaar geleden.

Is een woning goedkoper dan 10 jaar geleden?

Een huizenkoper moest gemiddeld €354.000 op tafel leggen in het derde kwartaal van dit jaar, ruim 11% meer dan een jaar geleden. Dat is flink, en voor veel mensen betekent dit dat ze een absolute maximale hypotheek moeten afsluiten. Daarover sloeg het AFM alarm, want het maximaal leenbare bedrag wordt langzaamaan opgerekt. Hierdoor zouden sommige kopers in financiële problemen kunnen raken. 

Reële huizenprijs ligt lager

Hoe komt het dan dat een woning goedkoper is dan pakweg 10 jaar geleden? Het AFM vergelijkt ook direct prijzen van nu met prijzen van 2003. Een huis is nu, ten opzichte van 2003, maar liefst 50% meer waard. Dat is een forse prijsstijging. Echter, neem je ook de koopkracht mee, dan zijn de kaarten net anders geschud.  Wanneer de cijfers van het besteedbaar inkomen (afkomstig van het CBS) worden meegenomen, blijkt dat de reële prijzen in werkelijkheid 4% onder het niveau van 2003 liggen. In verhouding is een huis dus goedkoper!

Woning goedkoper: investeren in onroerend goed is nog steeds een goed idee

Het AFM zegt dus eigenlijk dat investeren in onroerend goed nog steeds een goed idee is: er zit nog steeds stijging in de markt. De gemiddelde prijs is in zes jaar gestegen van €214.000 naar €354.000. Het AFM pleit in elk geval ook voor meer nieuwbouw, om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Zo zouden vooral starters meer mogelijkheden krijgen, waardoor ze zich niet in hoge schulden hoeven te storten om een woning te bemachtigen. Wat de gevolgen van de Corona crisis op lange termijn betekenen, weten we natuurlijk ook niet. In 2021 mogen huizenkopers in elk geval nog meer lenen, waardoor prijzen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk zullen blijven stijgen.

Op zoek naar onroerend goed, of een taxatie nodig?

Bij het Waarderingsinstituut voeren we bedrijfstaxaties uit, kunnen we assisteren met de verkoop of aankoop van een pand en leveren we alle rapporten aan die nodig kunnen zijn voor financiering. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top