skip to Main Content

Nieuw energielabel in 2021

Ieder gebouw dat gebruikt wordt door mensen (met een aantal bijzondere uitzonderingen daargelaten) heeft een energielabel nodig. De manier waarop dit energielabel vastgesteld wordt, is sinds 1 januari veranderd. Een nieuw energielabel in 2021 zorgt ervoor dat we een stapje dichter bij een duurzame gebouwde omgeving komen. Wat verandert er?

Een nieuw energielabel in 2021 – woningen

Het energielabel voor woningen was al verplicht wanneer u het huis ging verkopen of verhuren. In 2015 kregen 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel. Deze kon u online omzetten in het Vereenvoudigd Energie Label (VEL). De woningkenmerken werden op afstand beoordeeld, en het label werd online afgegeven. Vanaf 1 januari van dit jaar is het energielabel uitgebreid. Naast de energiezuinigheid van het gebouw, geeft het nieuwe label ook inzicht in de verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van de woning.  Hiervoor moet dan ook een inspecteur langskomen, om de situatie ter plekke te beoordelen.

Een nieuw energielabel in 2021 – utiliteitsbouw

Bij verkoop of verhuur van utiliteitsbouw is een energielabel verplicht. Het werkt hetzelfde als bij woningen: hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Bij de volgende bedrijfspanden is een energielabel verplicht:

  • kantoor
  • onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • bijeenkomst, zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
  • gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • logies, zoals hotels en pensions
  • sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Het oude energielabel werd afgegeven op basis van een andere norm, namelijk NTA 8800. Vanaf 1 januari is deze vervangen door NEN 7120. Een voorbeeld: de ‘hoogrendementsketel’ en de ‘zonneboiler’ zijn geen onderdeel meer van energiebesparende voorzieningen, wat de taxatiewaarde kan beïnvloeden. Het nieuwe energielabel kan dus verstrekkende gevolgen hebben.  Ook bij utiliteitsbouw moet een inspecteur langskomen om het gebouw te beoordelen, wat bijvoorbeeld bij de oplevering van het gebouw kan. Voor publieke gebouwen vanaf 250m2 moet het energielabel bovendien zichtbaar worden opgehangen.

Verplichting energielabel C kantoren 2023

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling. De energieadviseur die het energielabel afgeeft kan u hierover eventueel adviseren. De rijksoverheid streeft overinges naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, dus het is tijd om stappen te ondernemen naar  duurzame gebouwen.

Duurzaamheid breder trekken

Niet alleen het energieverbruik is van invloed op de duurzaamheid van panden, zowel woningen als bedrijfspanden. Om de gebouwde omgeving duurzamer te maken, zijn er duurzaamheidskeurmerken in het leven geroepen. BREEAM-NL is internationaal de meest bekende. Bij het Waarderingsinstituut willen we ons op de toekomst voorbereiden, en samen werken aan een betere, gezondere en meer duurzame gebouwde omgeving. Daarom zijn we BREEAM-NL duurzaamheidsexperts. In die hoedanigheid mogen we het duurzaamheidskeurmerk uitgeven. 

Back To Top