skip to Main Content

Bureauwaardering: hybride taxatie bespaart

Computertaxaties zijn sinds 1 juli officieel niet meer toegestaan voor het afsluiten of oversluiten van een volledige hypotheek. Onder bepaalde voorwaarden is het echter wel mogelijk om een bureauwaardering aan te vragen. Hiermee zijn de kosten lager dan bij een volledige taxatie. Wij kunnen deze bureauwaardering voor u uitvoeren. Lees er alles over.

Bureauwaardering: hybride taxatie

Een bureauwaardering staat ook bekend als  hybride taxatie. Deze ‘taxatie’ gaat via een computersysteem, en maakt gebruik van de gegevens van het huis (woonoppervlak, locatie, etc.). Het taxatiesysteem kijkt welke huizen in de buurt verkocht zijn, en voor welke prijzen. Dit baseert het systeem op gegevens van het kadaster. De computer zoekt minstens 25 vergelijkbare woningen, en dat vormt de basis van de waardebepaling. Uiteindelijk beoordeelt, evalueert en keurt een taxateur deze modelwaarde. Er is een verschil met computertaxaties, die voor 1 juli uitgevoerd mochten worden. Daar werd alles modelmatig gedaan, en niet gecontroleerd door een echt persoon. Op die basis kunt u nu dus geen volledige hypotheek meer afsluiten.

Geen computertaxatie, wel bureauwaardering

Vanaf 1 juli moet iedereen voor nieuwe leningen gebruik maken van een fysieke taxatie. Dat zijn de nieuwe regels. Er is een uitzondering gemaakt voor financieringen tot maximaal 90% Loan to Value. Dus, in het geval u 10% van de aankoopwaarde zelf financiert.  In dat geval mag je gebruik maken van de Bureauwaardering. Dit betreft een hybride taxatie waarbij de taxateur zijn marktwaarde vaststelt en deze gebruikt om de geleverde modelwaarden goed of af te keuren.

Bureauwaardering: controleer bij de hypotheekverstrekker

Er zijn gevallen waarin de hypotheekverstrekker toch om een volledige taxatie vraagt. In dat geval komt er wel een taxateur langs om de woning te beoordelen. Uiteraard kunt u voor beide taxaties terecht bij het Waarderingsinstituut. Wij voeren dan ook graag uw bureauwaardering uit, of onze erkende taxateurs kunnen een volledige taxatie uitvoeren. Overleg met de hypotheekverstrekker, of vraag direct om ons professionele advies

Back To Top