skip to Main Content

Kerken in de verkoop – wij kunnen kerken taxeren

In Nederland zijn het afgelopen jaar flink wat kerken verkocht. In de laatste vier jaar zijn er ongeveer 400 religieuze gebouwen verkocht, gemiddeld voor een half miljoen euro. Het is hierdoor soms mogelijk om een schitterend en centraal gelegen monumentaal pand te kopen voor een scherpe prijs. Waarom gaan de kerken in de verkoop, en is dit een goede investeringsmogelijkheid?

Aantal kerken in de verkoop stijgt

Het kerkbezoek in Nederland loopt al jaren terug. De prognose is niet veel beter. In 2030 ontvangen kerken naar verwachting nog maar 900.000 mensen per jaar. Dat is een daling van maar liefst 44 procent ten opzichte van 2010. Door deze teruggang raakt een derde van de kerken in het land overbodig. Bovendien heeft de coronacrisis ook impact op parochies en kerkgemeenten in Nederland. Kerken zijn voor hun inkomsten erg afhankelijk van collectes. En nu door corona de kerken leeg blijven, blijven dus ook de inkomsten achter terwijl de onderhoudskosten doorlopen. Mooi – soms monumentaal – vastgoed dat vaak centraal gelegen is, staat vrijwel leeg. En in sommige gevallen zijn de verkoopprijzen laag.

De prijs van een kerk

Onderzoek door Trouw liet twee jaar geleden al zien dat zo’n 1400 van de ongeveer zevenduizend Nederlandse kerkgebouwen zijn herbestemd: ze kregen een culturele of maatschappelijke functie, veranderden in woonhuizen of appartementencomplexen, of werden in gebruik genomen als bedrijfsruimte. Vastgoedadviseurs Collier deden meer recent een onderzoek naar de kerkverkoop in Nederland. Zij stelden dat de locatie de grootste factor is in de prijsbepaling, meer nog dan het bestemmingsplan. Zo ging de Baptistenkerk in Haarlem onder de hamer voor 2,1 miljoen euro ofwel 2.589 euro per vierkante meter. Het kerkgebouw is nu een evenementenlocatie. Het meest voordelig was de Evangelisch Lutherse Kerk in Stadskanaal. Deze leverde 35.000 euro op, oftewel slechts 61 euro per vierkante meter. Dit gebouw is inmiddels getransformeerd in woningen.

De toekomst van kerken

Colliers International verwacht dat tot 2030 nog eens 1700 kerken hun functie verliezen. Vooral Rooms-katholieke kerken zullen daarin vooroplopen. Herbestemming is niet altijd eenvoudig, en kan traag verlopen. In sommige gevallen is er tegenstand van mensen die warme herinneringen hebben aan het gebouw: ze zijn er bijvoorbeeld getrouwd, of kinderen zijn er gedoopt. Al zijn ze nu zelf geen actieve kerkgangers meer, protest tegen een herbestemming kan er nog steeds zijn. Die tegenstand is over het algemeen heftiger bij Rooms-katholieke gebouwen, omdat het hier om gewijde gebouwen gaat. Bij Protestantse kerken is tegenstand vaak minder. Desalniettemin is momenteel voor zo’n driehonderd religieuze gebouwen een herbestemming in voorbereiding.

Kerken in de verkoop: taxatie

Het Waarderingsinstituut heeft veel ervaring met het taxeren van kerken en kloosters. Hierin zijn we redelijk uniek. Kerken zijn toch even anders als bedrijfspanden of woningen. We kijken ook direct naar het bestemmingsplan, en denken actief mee over eventuele herbestemming. De mogelijkheden zijn vaak enorm!

Back To Top